8 december

Chanoeka

LET OP: deze Dag is in 2023 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2023 versie van deze Dag.
8 december 2023 - 162 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 8 december 18:01

Chanoeka

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Chanoeka is een van de twee grote joodse feesten, samen met Jom Kipoer. Chanoeka is een viering van twee gebeurtenissen. Ten eerste is het de herdenking van de joodse opstand tegen de oppressie door de Grieken in de tweede eeuw voor Christus. Joden mochten hun geloof in die tijd niet beleiden, maar kwamen daartegen in opstand.

Tegelijk is Chanoeka het feest van het licht, dat verbonden is aan die opstand. Na het heroveren van de tempel in Jerusalem ontdekten de joden nog een klein flesje met net genoeg lampenolie om een kandelaar voor een dag te vullen. De zeven dagen erna bleek er echter telkens genoeg lampenolie in de fles te zitten om de kandelaar brandend te blijven houden. Dat wordt ook wel het 'wonder van de olie' genoemd. Het Chanoeka-wonder is de reden dat het feest acht dagen en nachten duurt.

Dat is ook een van de manieren waarop joden het feest nu nog vieren. Ze steken een chanoekia aan, een speciale negenarmige kandelaar. Daarnaast staat de viering in het teken van samenzijn met familie, en het eten van bijvoorbeeld zoete oliebollen die symbool staan voor, wederom, het wonder van de olie.

Het feest begint ieder jaar op de eerste dag van de derde maand van de joodse kalender, kislew. Dat is ieder jaar op een andere datum, maar doorgaans aan het eind van het jaar. Dit jaar begint Chanoeka op 8 december.

Meer informatie vindt u onder andere op Wikipedia of bij de Evangelische Omroep.

Wens iemand een Fijne Chanoeka!
Verwante Dagen

Eid al-Fitr (Suikerfeest)
9 april
Eid al-Fitr is in Nederland ook wel bekend onder de naam Suikerfeest. Dat is de dag waarop het einde van de Ramadan wordt gevierd, en één van de belangrijkste feesten in de islam.

Eerste Paasdag
31 maart
Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag). In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt.

Moederdag
12 mei
Behoeft Moederdag nog extra informatie? Op deze Dag, iedere tweede zondag in mei, is het een feest voor de enige vrouw in ons leven die onvoorwaardelijk van ons houdt: Onze Moeder!

8
december

8 dec

Eerdere edities:
In 2023: 8 december
Komende Dagen
Deze site gebruikt Cookies.