8 maart

Internationale Vrouwendag

8 maart - 40 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Vrouwendag

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Op de barricades! Weg met het glazen plafond, de 70 cent per euro en de stereotiepen. Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een Dag die bedoeld is om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen in de maatschappij.

Want ondanks dat het vrouwenkiesrecht in de meeste landen al jarenlang gemeengoed is, zijn er diverse landen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Afrika waar vrouwen nog niet eens mee mogen praten over hoe een land bestuurd moet worden. Maar ook in het bedrijfsleven zitten niet genoeg vrouwen, en dat steekt.. Want man of vrouw, dat moet allemaal niet meer uitmaken in deze moderne tijden. We zijn immers allemaal gelijk, nietwaar? Precies. En daarvoor vechten de Verenigde Naties, samen met vrouwenverenigingen van over de hele wereld.

Verwacht op deze Dag marsen, wellicht zelfs demonstraties, tegen de discriminatie die er bewust en onbewust nog steeds heerst in dit land. Verwacht ook opinieartikelen van vrouwenverenigingen of commentaren van feministische bewegingen. Internationale Vrouwendag draait om bewustwording, en dat betekent dat er ook zwaardere kost naar buiten komt zoals wetenschappelijke rapporten over hoe het staat met de emancipatie van de vrouw, zowel hier als in andere landen.

Overigens is de Dag pas officieel erkend door de Verenigde Naties in 1975 (en aangenomen als resolutie in 1977). Sindsdien vieren we het ieder jaar op dezelfde datum. Laten we hopen dat dat volgend jaar eindelijk niet meer nodig is.

Wens iemand een Fijne Internationale Vrouwendag!




Verwante Dagen

Internationale Dag van de Vermisten
30 augustus
De Internationale Dag van de Vermisten draait niet om die keer dat u uw huissleutels verloor. De Dag heeft een serieuze toon, en gaat om aandacht voor de duizenden vermiste personen op de wereld; mensen die door maatschappelijke problemen zoals drugsgeweld verdwijnen, en hoe we die problemen kunnen stoppen.

Internationale Dag van het Kind
20 november
Kinderen zijn de toekomst. Zij zullen voor u en ons gaan zorgen als wij allemaal oud en dement zijn - daarvoor is dan weer de Dag van de Ouderen voor. 20 november heeft de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van het Kind, een Dag waarop we wereldwijd zorgen dat kinderen een betere toekomst tegemoet gaan.

Internationale Dag van het Afrikaanse Kind
16 juni
Er zijn al veel Dagen die iets met kinderen te maken hebben. 16 juni is er één van. Dan is het de Dag van het Afrikaanse Kind. En nee, wij weten ook niet waarom er geen Dag van het Europese Kind, Dag van het Zuid-Amerikaanse Kind of een Dag van het Saudische Schiereiland-Kind is.

Deze site gebruikt Cookies.