Jaar van de Scholekster


2023
Aangepast op 28 december 16:59

Vogelbescherming Nederland heeft 2023 uitgeroepen tot het Jaar van de Scholekster. Het gaat namelijk helemaal niet goed met die gevederde vriend. De scholekster kwamen vroeger veelvuldig voor in Nederland, maar wordt steeds meer bedreigd in zijn bestaan door klimaatverandering en overbevolking. De Vogelbescherming vermoedt dat inmiddels meer dan vier procent van de scholeksters in stedelijke gebieden broedt - en dat is helemaal niet de bedoeling voor een weidevogel.


Tijdens het Jaar van de Scholekster zullen de Vogelbescherming, maar ook andere natuurorganisaties, extra aandacht aan het dier besteden. Er worden bijvoorbeeld meer broedplaatsen voor de dieren opgezet, en er wordt extra aandacht besteed aan onderzoek naar het dier.

Vogelliefhebbers kunnen zelf ook meedoen door goed te letten op het gedrag en de populaite van die scholekster. Daarvoor is er het platform scholeksterophetdak.nl opgezet. Daar kunnen spotters doorgeven waar er ergens scholekster nesten bouwen op daken van huizen en andere gebouwen.

De Vogelbescherming organiseert al sinds 2002 ieder jaar een Jaar van een vogel. Opvallend is dat de scholekster al eerder aan de beurt was; 2008 was ook al het Jaar van de Scholekster. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een vogel twee keer tot Vogel van het Jaar wordt benoemd. Tijdens het Jaar van Vogel X of Y wordt er ook altijd een 'Pechvogel van het jaar' benoemd. Dat is een wedstrijd voor de vogel waar het het minst goed mee gaat. De scholekster maakt daar dit jaar extra veel kans op, zegt de Vogelbescherming.

Alle informatie over het Jaar is te vinden op vogelbescherming.nl.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.