Wij zullen u eerlijk bekennen: Wij hebben hier op de FijneDagVan-redactie niet veel op met vegetarisme. Ook niet met vegetariers in het algemeen. Geitenwollensokkentypes. Geef ons maar een lekker vette hamburger. Zo'n goed stuk barbecuevlees waar het vet vanaf druipt. Lekker mannelijk. Vlees, veel vlees. Vlees is goed. Maar van de andere kant zijn we wel heel tolerant voor andere meningen. En vegetarisme is immers ook maar een mening. Dus we laten de vegetariers lekker aan hun sojaburgers en tofu knabbelen. Smakelijk, niet voor ons. En toch maken we EEN uitzondering. Op 1 oktober.
Vegetarisme vs. Veganisme 1 oktober is het namelijk Wereld Vegetarismedag, of Dag van de Vegetarier, of hoe u het ook wilt noemen. De Dag van het Vegetarisme is eigenlijk de kick-off van een hele maand vol voorgenoemde lekkernijen. Oktober is namelijk de MAAND van het Vegetarisme. Maar zo betrokken zijn we nu ook weer niet. Zeker niet als u bedenkt dat oktober doorloopt in november, en dat dat (bijna expres, lijkt het wel) de Maand van het Veganisme is! Alsof ze het erom doen... 1 november is dan ook de Dag van het Veganisme, en wat het verschil is mag u lekker zelf lezen.
Altruistisch Dan over naar de Dag van het Vegetarisme. Want na dit lange intro zullen we u ook wel even uitleggen wat dat precies is. In feite spreekt de naam wel voor zich. Op deze datum wordt ons verteld wat de voordelen van het vegetarier-zijn inhouden. Het is voornamelijk een altruistische daad: Het moet helpen tegen de megastallen, het is goed voor dierenwelzijn en zo. Hartstikke mooi. Niet voor ons, maar het idee is mooi.
Eigen bijdrage Nu vraagt u zich af wat u allemaal op deze dag kunt doen. Laten we beginnen met het zelf te proberen. Eet die Dag eens geen vlees, maar een lekkere vegaburger of een krop sla. Maar de organisatie raadt u ook aan om eens een rondje te maken langs uw favoriete restaurants en hen aan te raden ook eens vegetarisch te koken. Of probeer uw vrienden en familie om te praten meer aan de dieren te denken. Afijn, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Op 24 maart vieren we sinds 2012 de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs (of European Artisanal Gelato Day), een Dag die door het Europees Parlement is aangeomen om de belangrijke continentale industrie te stimuleren en veilig te houden.
Ieder jaar op $datum organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten de Dag van de Diëtist, om hun eigen beroepsgroep in het zonnetje te zetten. Op de Dag zijn door het hele land diverse activiteiten georganiseerd door diëtisten, zoals open inloopavonden of voorlichtingen, maar ook metingen en voedingsadviezen.
Eindelijk. Een Dag waar we echt iets aan hebben. De Internationale Dag van het Bier. De eerste vrijdag van augustus is het raak: goudgele rakkers wegzuipen tot je niet meer kunt.