Jaar van de Ruimte


2015
Aangepast op 1 januari 00:00

2015 is in ons eigen land uitgeroepen tot het Jaar van de Ruimte. En voor u nou enthousiast wordt over gigantische raketten en stoere astronauten, moet u even beseffen dat dat niet over de ruimtevaart gaat. Het Jaar van de Ruimte vindt keurig netjes plaats binnen onze dampkring, en gaat over ruimtelijke ordening en planologie. We bekijken daarbij onder andere hoe het ervoor staat met de indeling van ons land.


Hard nodig
Het Jaar van de Ruimte is hard nodig, zegt organisator Wie Maakt Nederland?. Blijkbaar is de balans in de ruimtelijke ordening tussen overheden en priveaannemers zoek, en moeten we daar met dit Jaar beter bij stilstaan.

Vinexverering
Dat het Jaar van de Ruimte in 2015 wordt gehouden, is geen toeval. Dat is namelijk de opleverdatum van de vinexwijk. Toen die hippe yuppenwoningen begin jaren 90 werden gebouwd, ging dat gepaard met de slogan "we bouwen aan 2015". Inmiddels is de populariteit van de vinexwijk al lang en breed gekomen - en gegaan. Maar om ze toch nog te eren, vieren we dit jaar nog.

Congressen
Nu kunt u zich afvragen wat er in godesnaam te beleven valt tijdens 365 volle dagen Ruimte. Welnu, geheel in de stijl van hoe je verwacht dat een Jaar over ruimtelijke planningen eruit ziet, vinden er vooral veel debatten plaats. Lezingen, voorlichtingen, het klinkt allemaal nogal droog, maar de organisatie hoopt dat we warm gaan lopen voor de Ruimte. De aftrap daarvoor begint op 15 januari en eindigt 15 december. Feitelijk duurt het Jaar van de Ruimte dan ook maar 11 maanden - maar dat vinden we lang genoeg voor zo'n onderwerp.

Alle informatie nog eens doorlezen? Dat kan op de website van Wie Maakt Nederland.



Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.